MIEJSKI OŚRODEK KULTURY I REKREACJI W MYŚLENICACH


Budynek składa się z sześciu brył, które kompozycyjnie stanowią jednorodną, zwartą, dynamiczną formę architektoniczno-przestrzenną. Każda z brył różni się kształtem, wielkością i zwrotem połączenia, jednak wszystkie są spójne ze sobą bo jedna wywodzi się od sąsiadującej. Bryła obiektu jak i wewnętrzny układ poprzeczny został zaprojektowany tak, aby zapewnić pełną integrację z sąsiadującym otoczeniem, albowiem wyłania się z skarpy. Przed budynkiem znajduje się taras, z którego rozchodzą się ścieżki do parkingu i wzdłuż budynku na drugą stronę ulicy. Przewidziałam 42 miejsc parkingowych i dodatkowo dwa miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych. Wejście do budynku znajduje się w centralnej części kubatury, pomiędzy halą basenową a media teką, która jest elementem wspólnym dla obydwu tych usług. Żeby powiększyć przestrzeń użytkową obiektu, powstała też część podpiwniczona, która razem z częścią parterową jest schowana w ziemi. Konstrukcja budynku to szereg cienkich ram z drewna klejonego przypominających przekroju podłużnym dachu falę. Przestrzenie między ramami zapełnia konstrukcja dachu, składająca się z drewnianych belek. Ściany kurtynowe basenu i holu są praktycznie w całości przeszklone, część mediateki została najbardziej ochroniona przed słońcem ze względu na dogodne warunki do nauki, jednak dostęp światła naturalnie został dostarczony przez świetliki lub od strony północnej z dużych okien lub przeszklonych oranżerii. Chcąc nadać jakiś oryginalny i charakterystyczny element dla tego budynku postanowiłam przeszklić ścianę fundamentową w narożniku z niecką basenową, w

sten sposób powstało akwarium z rybkami, które odsłania wnętrze basenu, dzięki czemu z zewnątrz możemy oglądać pływających ludzi a z wewnątrz wnętrze akwarium, które jest podświetlone jak i cała niecka basenowa.